Deze website vereist Javascript om sommige onderdelen goed te laten functioneren. Uw ervaring kan verschillen.

Bij de basiscursus Digitale Vaardigheden zien wij mensen van alle leeftijden. | Digitale Academie Noord-Nederland
Het verhaal van Annemiek

Bij de basiscursus Digitale Vaardigheden zien wij mensen van alle leeftijden.

Het Forum is een culturele instelling in het hartje van de stad Groningen. Het is een ontmoetingsplek voor iedereen die nieuwsgierig is naar de wereld van nu en de mogelijkheden van morgen. Een unieke plek met o.a. internationale exposities, filmzalen, horeca en de bibliotheek. Daarnaast is het Forum ook een van de opleidingsaanbieders van de Digitale Academie. Annemiek Kwant is werkzaam voor het Forum Groningen en vervult de rol als Senior Adviseur Sociale Domein. Binnen het Forum is Annemiek verantwoordelijk voor basisvaardigheden voor volwassenen. Ze verzorgt onder meer activiteiten, spreekuren en cursussen op het gebied van laaggeletterdheid en digitale inclusie. Annemiek deelt met ons hoe het Forum bijdraagt aan ondersteuning en zelfredzaamheid.

Het sociaal domein binnen het Forum
Het Forum is veranderd van een klassieke bibliotheek naar een maatschappelijk-educatieve plek. Zij focussen zich steeds meer op het sociaal maatschappelijke stuk en bieden hulp aan om mensen meer zelfredzaam te maken, zodat iedereen kan meedoen in de maatschappij.

“Binnen het Forum kan iedereen op een laagdrempelige manier terecht voor vragen of cursussen over digitalisering. We willen graag mensen helpen die op een of andere manier de boot gemist hebben, opgedane vaardigheden niet hebben onderhouden, een lage leerbaarheid hebben óf wat ouder zijn en daardoor minder digitale ervaring hebben. De hulp die we aanbieden om digitaal vaardiger te worden is altijd gratis, iedereen is welkom bij het Forum."

Het ontwikkelen van digitale vaardigheden
Het Forum biedt een basispakket digitale vaardigheden, bestaande uit verschillende activiteiten. Iedereen kan hieraan deelnemen en indien nodig zijn er laptops beschikbaar. De cursussen worden klassikaal verzorgd en gegeven door een getrainde vrijwilliger of medewerker van het Forum. Een van de activiteiten is de cursus basisvaardigheden, ‘Klik & Tik’. “Hierin leer je de eerste stappen van computeren, zoals hoe houd je een muis vast en hoe werkt een toetsenbord. De training is bedoeld voor mensen die nog niet of nauwelijks achter een computer hebben gezeten. Binnen de training worden verschillende thema’s behandeld zoals veilig online, hoe maak je een socialmedia account aan of hoe boek je een kaartje voor de dierentuin. Iedereen kan in zijn eigen tempo leren en op elk gewenst niveau in- en uitstappen."

Voor mensen die al enige computer- en internetvaardigheden hebben is de cursus ‘DigiD, wat kan ik ermee?’ mogelijk interessant. Tijdens deze cursus leert men omgaan met De DigiD en wat daar allemaal mogelijk mee is. “Als je nog geen DigiD hebt, helpen we je hier graag mee”. Een spin-off van deze cursus is ‘Digivitaler’: eenzelfde soort cursus die ingaat op de zorg. “Je leert hier bijvoorbeeld hoe je in je omgeving van het ziekenhuis, verzekeraar of de huisarts komt."

Spreekuren met eigen thema
Aanvullend op de cursussen die worden aangeboden in het Forum bieden zij ook inloopspreekuren aan, elk met eigen thema. Waaronder het inloopspreekuur smartphone of tablet. “Hier kun je met een korte vraag terecht, zoals: Hoe zet ik een app op mijn mobiel? Of wat kan ik doen als mijn laptop niet meer opstart? Medewerkers van Seniorweb helpen je hierbij. De hulpvragen zijn vaak wat technischer van aard, dan bij andere spreekuren of cursussen."  

Voor vragen over de digitale overheid kunnen mensen terecht bij het Informatiepunt Digitale Overheid (IDO). Het IDO is een loket, waarin we mensen helpen met vragen die ze hebben ten aanzien van (uitvoeringsorganisaties van) de overheid. Dus vragen met betrekking tot de Belastingdienst, DUO, de RDW, het CBR, of het CAK. “Iemand die een boete in termijnen wil betalen of een gezondheidsverklaring voor een rijbewijs moet invullen kan hiervoor bij het Forum hulp vragen.”

Workshops en events
Naast het aanbod basisvaardigheden organiseert het Forum ook workshops en events over specifieke thema’s zoals robotisering, fake news, artificiële intelligentie, virtual reality, het privacy café enz.

“Kom gewoon een keer langs, dan zie je dat je onder gelijken bent”

De bezoekers
De bezoekers van het Forum zijn door het brede aanbod erg divers. De thema’s raken een brede groep van de bevolking. “Soms zijn het ouderen die er niet meer aan ontkomen om zelf online zaken te regelen, bijvoorbeeld omdat een partner of mantelzorger wegvalt die het altijd voor hen deed waardoor iemand er alleen voor komt te staan. Én soms zijn het jongeren met bijvoorbeeld een migratieachtergrond die nog niet echt bedreven zijn in (online) zaken doen met de overheid. Zo zien we bij de basiscursus digitale vaardigheden mensen van alle leeftijden.”

“Als je langskomt dan zie je dat er heel veel mensen zitten zoals jij en ik. Niemand ontkomt eraan: je moet je digitale vaardigheden blijven ontwikkelen. Als Forum hebben we veel te bieden. Voor informatie over ons aanbod of om een afspraak te maken hoeven mensen alleen maar naar de balie te lopen of ons te bellen. Als men ertoe in staat is, is het ook mogelijk de website van de Digitale Academie of het Forum te bezoeken en daar ons aanbod te bekijken.

Bijna iedereen heeft wel een hulpvraag op digitaal gebied of wil zich gewoon verder ontwikkelen. Kom gewoon een keer langs, dan zie je dat je onder gelijken bent. Een leuke tip als je het spannend vindt om langs te komen bij het Forum is om samen met iemand te komen die ook digitaal vaardiger wil worden. Zie het als een gezellig uitje.”

3 Forum cursussen